Semangat Hari Ini...

relax ur mind

Monday, September 8, 2008

Kontrak Sosial di Malaysia

Semalam dalam kelas ADS509-Malaysia Premiership kumpulan pertama perbentangan telah membentangkan tajuk Kontrak Sosial Di Malaysia.

"Kontrak sosial di Malaysia merujuk kepada perjanjian oleh bapa-bapa kemerdekaan negara dalam Perlembagaan, dan merupakan penggantian beri-memberi atau quid pro quo melalui Perkara 14–18 yang berkenaan dengan pemberian kewarganegaraan Malaysia kepada orang-orang bukan Melayu, dan Perkara 153 yang memberikan hak istimewa rakyat kepada mereka daripada kaum bumiputera. Istilah ini juga kekadang digunakan untuk merujuk kepada bahagian-bahagian yang lain dalam Perlembagaan, seperti Perkara yang mengatakan bahawa Malaysia adalah sebuah negara sekular.

Dalam konteks biasa yang berkaitan dengan hubungan ras, kontrak sosial telah kerap kali dibidaskan, termasuk juga oleh ahli-ahli politik dalam kerajaan campuran Barisan Nasional yang menegaskan bahawa tidak habis-habis bercakap tentang hutang orang-orang bukan Melayu kepada orang-orang Melayu terhadap kewarganegaraan yang diberikan telah merenggangkan golongan-golongan bukan Melayu daripada negara mereka. Kritikan-kritikan seumpama ini telah ditentang oleh media Melayu dan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO), parti politik yang terbesar dalam Barisan Nasional. Banyak orang Melayu, biasanya daripada UMNO, telah mempergunakan kontrak sosial ini untuk mempertahankan prinsip Ketuanan Melayu." (wikipedia)

persoalan yang telah saya ajukan kepada presenter ialah sampai bilakah kontrak sosial ini relevan di praktikkan di Malaysia? dan jawapan yang saya terima ialah ia akan kekal selagi perlembagaan malaysia tidak digubal dan slagi Melayu kekal di tanah Malaysia sebgai penduduk majoriti.

Pada hari ini, sekali lagi dalam kelas CTU553-Hubungan etnik D Malaysia, isu ini dibincangkan dan menurut Ustaz, insiden yang terjadi ke atas ucapan dan YB BB mengenai kaum cina n tindakan memohon maaf yang dibuat perlu dpertimbangkan. melihat dari perspektif sejarah melayu sendiri mengatakan bahawa kaum ini merupakan kaum yang datang dari luar. saya juga amat bersetuju untuk mengatakan bahawa banyak unsur yang mengambil kesempatann terhadap klaum melayu yang dominan dengan sikap lemah lembut dan baik hati. Sehinggakan kadang2 kala mereka dipijak. fikir-fikirkanlah...

No comments: