Semangat Hari Ini...

relax ur mind

Sunday, August 31, 2008

Juadah Mubarak


PUDDING GULA HANGUS

Petua bila buat pudding gula hangus ini, sewaktu kukus tutup kukusan kena balut dengan kain, api kena kecil sekali dan tidak boleh dikukus terlalu lama. Jika dikukus terlalu lama atau api besar akan menghasilkan pudding yang berkerawang seperti contoh gambar.Pudding harus dikukus menggunakan api kecil selama 20 minit.
Ini pula pudding yang dikukus terlalu lama, ia berkerawang dan rasanya pun tidak sesedap yang gambar atas.

Bahan-bahan

15 biji telur
4 1/2 cawan air
1 tin susu cair
1/4 cawan gula
sedikit esen vanilla
sedikit garam
sedikit pewarna

2 cawan gula, dihanguskan
1/4 cawan air

Cara-caranya
Hanguskan gula dengan api kecil kemudian campurkan air sedikit demi sedikit kena hati-hati kalau letak air semua nanti letup macam gunung berapi, kacau sehingga semua sebati. Kalau bekas taufu fa tu boleh dapat 6 bekas satu bekas letak 2 sudu makan gula hangus kat dasarnya dan 3/4 bekas tersebut diisi dengan pudding telur.
Untuk puddingnya, telur dipukul sedikit jangan terlalu dipukul nanti dia kembang kukus tak lawa, campurkan gula, susu cair, air, garam dan inci kuning. Kacau hingga sebati. Kukus menggunakan api kecil selama 20 minit.

No comments: